Skip to main content

Ons uniform

Voor ons is het uniform zeer belangrijk. Het dragen van het uniform toont dat je deel uitmaakt van Scouts en Gidsen Vlaanderen en ook van P.G. Frassati. Het uniform verwijst naar de waarden van onze beweging en laat iedereen zien dat wij iets gemeenschappelijks veruiterlijken.

 

Wat is dat perfecte uniform nu precies? En wat zijn de verschillen tussen de takken?

  • Kapoenen hoeven namelijk enkel een t-shirt van onze groep te dragen. Dit is niet verplicht, maar dit maakt het wel gemakkelijker voor de leiding om jullie te vinden.
  • Van welpen verwachten wij dat ze het algemeen scoutsuniform dragen. Dit houdt in: het beige scoutshemd, de groene korte broek, onze Frassatidas en eventueel ook een dasring.
    Op hun hemd (linkermouw bovenaan) zetten welpen ook de kleur van hun nest; dit teken heeft de vorm van een driehoekje. Nestleid(st)ers en hulpnestleid(st)ers naaien ook respectievelijk twee gele linten en één geel lint volledig rond hun linkermouw, dit komt dan net onder het driehoekig tekentje van hun nest. Moest dit niet helemaal duidelijk zijn, vraag het dan even aan de welpenleiding. De welpen mogen een groene pet met gele biesjes dragen. Wij stimuleren dit, maar het is niet verplicht.
  • Jongverkenners en verkenners dragen ook het beige scoutshemd, de groene korte broek en onze das.
    Zij moeten verder ook een patrouillelintje dragen. PL’s en HPL hebben op hun linkerborstzakje respectievelijk twee witte lintjes en één wit lintje. Op weekends en kampen zorgen jullie best ook voor een fluovestje. Veiligheid staat boven alles!
  • Veetees en leiding weten uiteraard al langer dan vandaag hoe dat zit met hun uniform. Het lintje van de leiding is rood-rood. Takgebonden t-shirts, truien, overalls,… behoren niet tot het uniform!

Het officieel nationaal uniform kunnen jullie kopen bij de Son (Adegemstraat, Mechelen). Denk eraan om de gele briefjes die je daar krijgt, af te geven aan je leiding. De Frassati t-shirten, dassen en truien kan je bestellen via de website. Tijdens de Paashappening en de bezoekdag op kamp is het ook mogelijk om onze Frassatikledij te kopen. Trotse totemdragers kunnen hun totem ook laten drukken op deze trui.

Het scoutshemd en de tekens die erop komen:

   
1.    Jaarkenteken: boven de rechterborstzak
Oude jaarkentekens mogen op de achterkant (rugzijde) van je hemd gezet worden.
Anders getikt

2.    Taktekens: rechtermouw + 75 jaar P.G. Frassatiteken hieronder

Kapoenen – Welpen – Jongverkenners –  Verkenners –  VT’s  –  Leiding  

3.    Groepslintjes P. G. Frassati teken: rechtermouw (bovenaan)

4.    Europa/België: boven het linkerborstzakje 

5.    Belofteteken: midden op linkerborstzakje

Jongverkenners (en ouder) – belofte welp – derdejaars welp       
Dit is enkel voor diegene die de belofte hebben afgelegd. PL’s en HPL’s: Links en rechts hiervan komen jullie witte linten.

6.    Patrouillelint: linkerschouder
Dit is afhankelijk van de patrouille.

7.    Vlaamse leeuw: linkermouw (boven)


8.    Provincie Antwerpen: linkermouw (boven) 


9.    Internationale scoutsteken: linkermouw (midden)


Voor meer informatie kijken jullie best eens op www.scoutsengidsenvlaanderen.be/kennismaken/beeldvorming/het-uniform.